αντί προλόγου..

αντί προλόγου..

'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.
Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική...


Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Παγκόσμια ημέρα καπνίσματος..




 ...θα μπορούσε να λέγεται η χθεσινή μιας και η χώρα μας ως γνωστόν κατέχει τα πρωτεία και σ' αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο όπως προκύπτει από τις επίσημες στατιστικές αυξάνεται η τάση για διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα, καθώς 45% των καπνιστών δηλώνουν πως σκοπεύουν να κόψουν το κάπνισμα στους επόμενους 6 μήνες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), διπλασιάστηκε το ποσοστό των καπνιστών, που επιχείρησαν να κόψουν το τσιγάρο τα τελευταία δύο χρόνια.

Στατιστικά Στοιχεία

Το κάπνισμα προκαλεί:

-τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
-το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
-το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
-το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
-το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
-oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων,  με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών. Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
 
Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. 

Ο μισός πληθυσμός της ΕΕ δεν έχει καπνίσει ποτέ: το ποσοστό αυτό δεν μεταβλήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια.

Στην Ευρώπη όμως έχουμε αποφάσεις που εφαρμόζονται :

Απαγόρευση καπνίσματος στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012


Τσιγάρα μόνο στα φαρμακεία στην Ισλανδία 


 Απαγόρευση καπνίσματος στο ποδοσφαιρικό γήπεδο «Καμπ Νου» από 22/10/2011


Νέα Υόρκη: η πόλη που... σπανίως καπνίζει
Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ μπορεί να υπερηφανεύεται επίσης ότι… δεν καπνίζει πια. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια, όμως η συνταγή του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ λειτούργησε.
Μόλις 14% των ενήλικων Νεοϋορκέζων δηλώνουν πλέον καπνιστές.


Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, οι καπνοβιομηχανίες γνώριζαν για τον κίνδυνο καρκίνου που εγκυμονούν τα ραδιενεργά ισότοπα στον καπνό, απέκρυψαν όμως σκόπιμα τα στοιχεία, καταλήγει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.





Κι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα
 
Οι μαθητές των Ιωαννίνων καπνίζουν λιγότερο από τους υπόλοιπους της χώρας .

Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας τα οποία δείχνουν ότι το 10% των μαθητών του νομού Ιωαννίνων είναι συστηματικοί καπνιστές.
Ένα ποσοστό σημαντικό, αλλά ευτυχώς μικρότερο από αυτό που συναντάται στο σύνολο της χώρας.
 
Και να κλείσουμε την ανάρτηση με μια πραγματική ιστορία.


Το 1919, ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, πέρασε από τη Ρωσία, όπου και επισκέφθηκε διάφορες μονές. Σ’ ένα από τα ταξίδια του με τραίνο, καθόταν απέναντι από ένα έμπορο. Αυτός άνοιξε μπροστά του μια ταμπακιέρα και του προσέφερε τσιγάρο «φιλικά», ίσως ειρωνικά, αφού ο άθεος κομμουνισμός είχε ήδη επικρατήσει, μα πάνω απ’ όλα δοκιμαστικά για το φρόνημα του ασκητού.
Ο άγιος Σιλουανός ευχαρίστησε το συνεπιβάτη  του και αρνήθηκε την προσφορά.
Τότε ο έμπορος ρώτησε αν ο λόγος της άρνησης ήταν η θεώρηση του καπνίσματος ως «αμαρτία». Πρόσθεσε δε, ότι κατ’ αυτόν το κάπνισμα βοηθάει στην πολυάσχολη ζωή, αφού είναι αναγκαίο να σταματάει κανείς την ένταση στην εργασία και να αναπαύεται για λίγα λεπτά. Επίσης ανέφερε ότι διευκολύνει την επαγγελματική ή τη φιλική συνομιλία και γενικά τη ροή της ζωής. Συνέχισε δε, να προσθέτει  και άλλα πλεονεκτήματα του καπνίσματος για να πείσει τον ασκητή.
Ο άγιος άκουγε αμίλητος και κάποια στιγμή είπε στο συνεπιβάτη του· «Κύριε πριν καπνίσετε προσευχηθείτε κάθε φορά λέγοντας το ‘Πάτερ ημών’».
Ο έμπορος απάντησε ότι αυτό φαινόταν σ’ αυτόν ανάρμοστο.
Ο άγιος Σιλουανός τότε είπε· «Κάθε έργο προ του οποίου δεν αρμόζει η ατάραχος προσευχή καλύτερα να μη γίνεται». 
Από το βιβλίο του Κων/νου Μαμμά, ιατρού χειρούργου, «Κάπνισμα; Οι επιπτώσεις του στην υγεία και οι τρόποι διακοπής του», Αθήνα 2009, σελ. 93

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου