Στην Ελλάδα ως γνωστόν οι νόμοι υπάρχουν για να μην εφαρμόζονται. Κι αυτό γίνεται σχεδόν πάντα σε βάρος της κοινής λογικής και υπέρ των συμφερόντων κάποιων. Ο νόμος για το κάπνισμα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Παρότι η πλειοψηφία τον ήθελε και πολλοί καπνιστές επίσης γιατί τον έβλεπαν σωστό και ελπιδοφόρο με την έννοια ότι ότι θα τους βοηθούσε να κόψουν τη βλαβερή συνήθεια, ο νόμος είχε την τύχη που έχουν οι νόμοι στη χώρα μας.
Τα ΜΜΕ που παίζουν συνήθως διπλό παιχνίδι, έδωσαν έμφαση στο ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά γιατί ο κόσμος δεν θα πηγαίνει κλπ. Πράγμα που ήταν παραμύθι. Σε μαγαζιά που εφάρμοσαν τότε το νόμο ο κόσμος συνέχιζε να πηγαίνει κανονικά. Κάποιοι έβγαιναν έξω για τσιγάρο, οι πολλοί έμεναν κανονικά και απλώς δεν κάπνιζαν. Μετά άρχισαν δειλά δειλά να εμφανίζονται τα σταχτοδοχεία και η ανοχή των πολλών στο θράσος των ολίγων, άλλο ελληνικό φαινόμενο κι αυτό.
Ας δούμε όμως τι γίνεται σε άλλες χώρες σε σχέση με το θέμα του καπνίσματος.Και δεν μιλάμε για χώρες πρωτόγονες, ούτε στο χάρτη κάπου ξεχασμένες.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νέους αυστηρότερους περιορισμούς στο κάπνισμα επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στο πολιτειακό κοινοβούλιο η πολιτειακή υπουργός Τζίλιαν Σκίνερ, το κάπνισμα θα απαγορευτεί στους περισσότερους δημόσιους χώρους (πάρκα, πισίνες, υπαίθρια αθλητικά κέντρα, στάσεις λεωφορείων, έξω από δημόσια κτίρια και σε ορισμένες παραλίες). Το κάπνισμα θα απαγορευτεί ακόμα και σε όλους τους υπαίθριους χώρους όπου σερβίρεται φαγητό. Σύμφωνα με τη Σκίνερ οι νέες απαγορεύσεις επιβάλλονται επειδή της το ζητούν οι ίδιοι οι Αυστραλοί.
Ν.ΥΟΡΚΗ
Το κάπνισμα απαγορεύτηκε πλήρως στα μπαρ και τα εστιατόρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης το 2003, ενώ το μέτρο είχε αρχίσει να εφαρμόζεται σε εστιατόρια του Μανχάταν από το 1995. Το 2002 οι διαχειριστές των διαμερισμάτων Lincoln Τowers στη βορειοδυτική πλευρά του Μανχάταν προσπάθησαν να επεκτείνουν τον περιορισμό στο σαλόνι των ενοίκων. Οι αντιδράσεις των καπνιστών τούς ανάγκασαν να αποσύρουν την πρότασή τους. Σήμερα όμως, όλο και περισσότερες εταιρείες διαχείρισης και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προωθούν το μέτρο παρά τις διαμαρτυρίες. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ σκέφτεται να απαγορεύσει το κάπνισμα σε 1.700 πάρκα και παιδικές χαρές, καθώς και στις επτά παραλίες της πόλης.
Ο δήμαρχός της, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, επέβαλε πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στα 13.000 μπαρ και εστιατόρια στα οποία δεν υπήρχε ώς τώρα η απαγόρευση του 1995 (αφορούσε τα καταστήματα με περισσότερες από 35 θέσεις), καθώς και σε όλους τους χώρους εργασίας που δεν καλύπτονταν από τον προηγούμενο αντικαπνιστικό νόμο. Η απαγόρευση επεβλήθη παρά την αντίσταση των ιδιοκτητών και παρά τον σκεπτικισμό τού 1,3 εκατομμυρίου καπνιστών που ζουν στη Νέα Υόρκη.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στις 19 Ιουλίου έκλεισε ένας χρόνος από τότε που εφαρμόστηκε η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους στην Τουρκία. Η κυβέρνηση της χώρας πανηγυρίζει ότι κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να μειώσει το κάπνισμα κατά 20%. «Οι καπνιστές ήταν 26 εκατομμύρια και μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια. Σταμάτησαν το κάπνισμα τέσσερα εκατομμύρια. Προβλέπουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους οι καπνιστές θα μειωθούν στα 17 εκατομμύρια», λέει ο αναπληρωτής έπαρχος Κωνσταντινούπολης Αχμέτ Αϊντίν. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν βραβεύτηκε μάλιστα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την περασμένη βδομάδα για τον αγώνα κατά του καπνίσματος. «Αυτοί που καπνίζουν είναι όπως αυτοί που έχουν στο χέρι τους ένα όπλο και επιτίθενται δεξιά και αριστερά. Είμαι εγώ υποχρεωμένος να δηλητηριάζομαι με τον καπνό σου;» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή βράβευσής του. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι καθημερινώς μαζεύει κουτιά τσιγάρων με καταγραμμένα τηλέφωνα και ημερομηνίες. «Κάποτε θα ανοίξω μουσείο με αυτά», λέει ο κ. Ερντογάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου